Bu yazimda motosikletlerin bakimi ve tamiri icin gerekli malzemelerden örnekler vermek istiyorum. Burada tanittigim alet ve edevatlarin cogunu motosiklet tamirinde ve bakiminda kullanmak mümkün ya da kullanilmalari zaruri. Bazi malzemeler sadece yaris pistende kullanilan motosikletler icin gerekli.
Motorun gövdesinde yer alan aksamlara ulasmak icin uzun tornavidalara ihtiyac duyulabilir.
Hizli bir sekilde civatalari sökmek icin t-anahtarlari faydali. Asagida yer alan örneklerde 1/2 ya da 3/8 lik lokmalar kullanilabilir.
Vidalarin altinda kullanilan bu halkalar ile vidalarin daha saglam sikistirilmalari saglanabilir.
Teker aks cubuklarini yaglamak icin asagidaki yagi türünü kullaniyorum. Herhangi bir ince mekanik yag türü yeterli.
Bu bakir pastasi örnegin fren balatalari ile o balatalari öne iten pistonlar arasina sürülebilir. Bu iki aksamin daha sorunsuz bir sekilde calismalarini kolaylastiracaktir.
Fren temizleyicisi sadece frenleri temizlemek icin degil, metal üzerindeki her türlü yag lekesini yok etmek icin birebir bir malzeme. Örnegin yag degistirdikten sonra, eski yag ile kirlenen alt takimlar bununla temizlenebilir.
Yaris pistine katlanabilir saldalyeler olmazsa olmazlardan.
Katlanabilir bir masa sart olmamakla birlikte, yemek yapma ve yeme islemlerini kolaylastirici türden olabilir.
Bir sonraki dört resimde kullandigim diger tamir aletlerini görüyorsunuz.
Asagidaki resimde görüdükleriniz tork anahtarlari. Bazi civatalarin (aslinda her civata icin gecerli) belli bir tork ile cekilmeleri gerekiyor. Örnegin benim motosikletin ön ve arka teker somunlari 127 nm (newton metre) tork ile cekmek gerekiyor. Bu degerler motosikletin kullanim ya da tamir klavuzunda yer alirlar ve üretici tarafindan tanimlanirlar. Uygulanan daha fazla güc civatanin kirilmasina ya da civata deliginin hasar görmesine sebep olabilir. Benim tork anahtar setim ile 5-200 arasi tork uygulamak mümkün. Genel olarak 20-200 nm degerine sahip tek bir tork anahtari ile bir motosikletin tüm somunlari sikilabilir.
Tekerleri sisirmek icin bu ayak pompasini kullaniyorum.
Kullandigim anahtar seti.
Bu adaptör seti ile degisik lokma türklerini degisik anahtarlar ile kullanmak mümkün.
Delik acma islemleri icin kullandigim matkap üclari.
Yaris pistinde kullanilan motosiklet tekerlerinin belli bir sicaklikta tutulmasi gerekiyor. Örnegin slick olarak isimlendirilen ve profilsiz yaris tekerlerinin 70 derece ve üstü bir sicakliga sahip olmasi gerekiyor. Eger sürücü olarak bu sicakligi motoru hizli kullanarak koruyamiyorsaniz, slick tekeler profilsiz olduklarindan dolayi teklike arz edebilirler. Asagidaki alet ile tekerin sicakligini ölcmek mümkün.
Teker hava basinci motorun kullanildigi yere göre degismekte. Örnegin ayni motoru sokakta kullandigim zaman arka tekerin 2.9, ön tekerin 2.4 bar olmasi gerekiyorken bu degerler yaris pistinde arka teker icin 2.0 ön teker icin 2.2 bar seklinde. Asagidaki alet ile teker hava basincini ölcebiliyorum.
Akülü bir matkap civata takma/sökme islemlerinde faydali olabilir.
Yaris pistlerinde benzin istasyonu olmayabiliyor. Bu yüzden gerekli benzinin bu metal depolarda piste getirilmesi zaruri.
Gelelim motorun yaris pistine tasinmasi islemine. Kullandigim motorun yeni yaris grenaji ile sokakta kullanilmasi yasak. Bu benim bilincli olarak verdigim bir karardi. Sokakta motor sürmenin ne kadar tehlikeli oldugunu bilen ve kendisini bu rizikoya sokmak istemeyen birisi olarak motorumu sadece yaris pistinde kullanmak icin modife etmeye basladim. Yaptigim modifikasyonlari blog yazilari olarak sizlerle paylasiyorum.
Durum böyle olunca, motorun bir vasita ile yaris pistine tasinmasi gerekiyor. Bu yüzden yaris pistinde motosiklet sürmeye gönül verenlerin sadece motosiklet degil, onu tasinak icin bir de tasiyici arac almalari gerekiyor. Tabi motoru tasiyici firmalarin piste tasimalari mümkün. Lakin bu is icin ödenen paralar ile cok kisa zamanda bir transport araci edinmek mümkün.
Motosikletin tasinabilmesi icin asagida yer alan kusaklarla aracin icine sabitlenmesi gerekiyor.
Bunu kaskimin vizörünü temizlemek icin kullaniyorum.
Civatalarin kendiliginden cözülmelerini önlemek icin bu tür metal kasnaklar kullanilabilir. Kawasaki motorlarinin arka tekerlerinde hala bu sistem kullaniliyor.
Gögüs protektörü. Kullanmayan ilk yere düstügünde ne ise yaradigini cok cabul anlayacaktir.
Plastik kablo baglari.
Arka teker sehpasi. Lastik isiticilarini takmak icin pistte vazgecilmez araclarin basinda gelir. Ayni sekilde ön teker icin de kullanimi gereklidir.
Motosikletin tamir klavuzu.
Zincir temizleme ve yaglama icin kullanilabilecek iki ürün. C1 temizleme, C4 yeniden yaglama icin.
Motorcunun vazgecilmez sivisi: wd40.
Grenaji parlatmak icin sivi.
Motoru yikamak icin wd40 destekli sivi.
Benzin temizleyicisi. Temizlemedigi sey hemen hemen yok gibidir.
Yapistirma bandi. Kaza geciren grenajlari toplamak icin en mühim arac.
Cesitli büyüklükte civatalar.
Ben yaris pistinde Michelin Powercup lastikleri kullaniyorum. Yari slick olarak tabir edilen bi lastikler iyi yer tutusuyla öne cikiyor. Ortalama 3-4 günlük pist senliginde böyle bir cift lastigi eritmek sorun degil. Cartagena yaris pistinde kullandigim lastiklerin son durumlarini asagidaki resimlerde görmektesiniz.
Lastiklerin piste cikmadan önce asagidaki lastik isiticilari ile sicak tutulmalarinda fayda var. Soguk lastiklerin asfalt tutma seviyeleri düsük olacaktir. Eger lastik isiticilar kullanilmiyorsa, ilk iki turun lastikleri hazirlayici nitelikte sürülmesi tavsiye edilmektedir.
Diger önemli bir konu da kullanilan kiyafetler. Pist sürüslerinde deriden tek parca yapilan kombi kiyafetler tavsiye edilmektedir. Kombinin muhtelif yerlerinde yer alan protektörler bir düsüs aninda hasarin en az seviyede olmasini saglayacaktir.
Ben bir deri kombi yani sira motosikletten düsme aninda patlayan airbaglere sahip bir yelek tasiyorum.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar